HomeAgamaDoa Akhir Tahun & Awal Tahun 2024 “Maal Hijrah 1446” (JAKIM)

Doa Akhir Tahun & Awal Tahun 2024 “Maal Hijrah 1446” (JAKIM)

Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun adalah amalan yang dilakukan untuk menutup tahun yang berlalu dengan penuh kesyukuran dan memulakan tahun baru dengan permohonan keberkatan. 

Walaupun terdapat beberapa pandangan tentang bacaan doa ini, namun ia merupakan doa yang tidak bercanggah dengan al-Qur’an dan al-Sunnah.

Doa akhir tahun dan awal tahun ini boleh dibaca secara bersendirian atau berjemaah sama ada di masjid, surau, tempat kerja dan sebagainya.

Berikut adalah doa akhir tahun dan awal tahun dan panduan bacaan bersempena sambutan Maal Hijrah pada tahun ini.

Bila Bacaan Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun 2024?

Waktu Bacaan Doa Akhir Tahun 1445H/  2024M

Doa Akhir Tahun Hijrah (1445H) dibaca sebelum masuk waktu Maghrib (akhir waktu Asar atau selepas solat Asar) pada 29 Zulhijjah 1445H bersamaan 6 Julai 2024M (Sabtu).

Semakan waktu solat bagi tempat masing-masing boleh dibuat di Portal e-solat https://www.e-solat.gov.my/  

Waktu Bacaan Doa Awal Tahun1446H / 2024M

Doa Awal Tahun Hijrah (1446H) pula dibaca selepas masuk waktu Maghrib pada 6 Julai 2024M (Sabtu) bersamaan 1 Muharram 1446H.

Info: Untuk makluman, berdasarkan kalendar Islam, pertukaran tarikh hijri (hijrah) bermula selepas waktu maghrib.

Doa Akhir Tahun 1445 Hijrah (Infografik JAKIM)

Berikut merupakan doa akhir tahun 1445 hijrah yang anda boleh baca;

Doa Akhir Tahun Hijrah

Bacaan Rumi

Allahumma maa ‘amiltu fi hadhihi as-sanati mimma nahaytani ‘anhu fa lam atub minhu wa lam tardhahu wa lam tansahu, wa halumta ‘alayya ba’da qudratika ‘ala ‘uqubati, wa da’awatani ila at-tawbati minhu ba’da jur’ati ‘ala ma’siyatika fa inni astaghfiruka faghfirli, wa maa ‘amiltu fiiha mimma tardhahu wa wa’adatani ‘alayhi ath-thawaba fa-as’aluka allahumma ya karim, ya dhal jalali wal ikram, an tataqabbalahu minni, wa la taqta’ raja’i minka ya karim.

Wassala allahu ‘ala sayyidina muhammadin wa ‘ala alihi wasahbihi ajma’in, wal ham dulilahi rabbal ‘alamin

Maksud Doa

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Segala Puji bagi Allah Tuhan pemerintah seluruh alam. Allah SWT menurunkan rahmat dan kesejahteraanNya ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW, ke atas keluarganya dan sahabat handainya sekalian.

Ya Allah apa yang aku kerjakan pada tahun ini daripada perkara yang Engkau tegah, aku tidak bertaubat daripadanya dan Engkau tidak meredainya, dan Engkau tidak melupainya, dan Engkau tidak memarahi aku sedangkan Engkau berkuasa menyeksa akan daku, dan Engkau memerintahkan aku untuk bertaubat setelah aku berani melakukan maksiat terhadapmu, maka aku memohon keampunan kepadaMu, ampunilah akan aku daripada yang aku lakukan padanya. Daripada perkara yang Engkau reda dan Engkau menjanjikan untuk memberi pahala. Oleh itu, aku pohonlah daripadMu. Ya Allah, wahai Tuhan Yang Maha Pemurah, wahai Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan, Engkau terimalah dariku, janganlah Engkau putuskan harapanku terhadapMu, wahai Tuhan Yang Maha Mulia.

Allah SWT telah menurunkan rahmat dan kesejahteraanNya ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW, ke atas keluarganya dan sahabatnya keseuama. Segala puji bagi Allah SWT Tuhan pemerintah alam.”

Doa Awal Tahun 1446 Hijrah (Infografik JAKIM)

Berikut merupakan doa awal tahun 1446 hijrah yang anda boleh baca;

Doa Awal Tahun Hijrah

Bacaan Rumi

Alhamdulillahi rabbil ‘alamin, was-salatu was-salamu ‘ala sayyidina muhammadin wamaulaana wa ‘ala alihi wasahbihi ajma’in.

Allahumma antal abadiyyu al-qadimu al-awwal, wa ‘ala fadhilka al-’adzim wujudika al-muawwali wa haza ‘ammul jadidun qad aqbala ‘alayna nas alukal ‘ismata fihi minal syaitani wa awliyaihi wa junudihi.

Wal ‘awna ‘ala hazihi nafsil ammarati  bissuu’i wal isytiqal bima yuqarribuna ilayka zulfa ya zal jalali wal ikram ya arhamarrahimin

Wassala allahu ‘ala sayyidina mawaulana muhammadin wa ‘ala alihi wa ashabihi wassalam wal hamdulillahi rabbil ‘alamin.

Maksud Doa

Berikut adalah teks bahasa Melayu yang terdapat dalam imej tersebut:


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Segala Puji bagi Allah Tuhan pemerintah seluruh alam. Allah SWT menurunkan rahmat dan kesejahteraanNya ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW, ke atas keluarganya dan sahabat handainya sekalian.

Ya Allah Engkaulah yang abadi lagi kekal dan tidak ada permulaan. Atas kurniaanMu yang besar, kemurahanMu yang luas hari ini merupakan tahun yang baru, baru sahaja muncul. Kami memohon kepadaMu supaya memelihara kami daripada syaitan, penyokong-penyokong dan tentera-tenteranya, serta menolong kami menentang nafsu yang mengajak kepada kejahatan.

Dan menolong aku supaya sibuk melakukan amalan yang mendekatkan aku kepadaMu wahai Tuhan yang mempunyai kebesaran dan kemuliaan. Wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Allah SWT menurunkan rahmat dan kesejahteraanNya ke atas penghulu kami Nabi Muhammad SAW, keluarganya dan sahabatnya kesemuanya. Segala puji bagi Allah Tuhan pemerintah alam.

Doa Akhir Tahun Zulhijjah dan Awal Tahun Muharram PDF

Untuk kemudahan, anda boleh memuat turun PDF yang mengandungi teks lengkap Doa Akhir Tahun Zulhijjah dan Doa Awal Tahun Muharram sebagaimana di bawah;

Majlis Doa Akhir Tahun dan Awal Tahun Bersempena Sambutan Maal Hijrah 1446

Bersempena sambutan Maal Hijrah 1446, pelbagai majlis doa akhir tahun dan awal tahun akan diadakan di seluruh negara. Majlis ini bukan sahaja menjadi platform untuk berkumpul dan berdoa bersama, tetapi juga untuk mengeratkan silaturrahim dalam kalangan umat Islam.

Selain doa, majlis ini juga akan disertai dengan ceramah agama yang memberi pengisian rohani dan motivasi untuk memulakan tahun baru dengan semangat yang lebih baik.

Berikut merupakan beberapa majlis yang di adakan;

Hukum Sambutan Maal Hijrah Dengan Bacaan Doa Akhir Tahun & Doa Awal Tahun

Menurut pandangan Jabatan Mufti Perak, sambutan Maal Hijrah dengan bacaan doa akhir tahun dan doa awal tahun adalah amalan yang membawa kebaikan dan manfaat kepada umat Islam. Walaupun amalan ini tidak dilakukan oleh Rasulullah SAW, para sahabat atau golongan Tabi’in, ia tidak semestinya haram atau makruh selagi tiada dalil pengharamannya.

Menurut kaedah fiqh, amalan yang tidak dilakukan oleh Rasulullah SAW tidak semestinya haram atau makruh, melainkan ada bukti jelas pengharamannya. Amalan yang memberi kebaikan kepada umat Islam dianggap termasuk dalam nas umum al-Quran yang menggalakkan kebaikan, seperti dalam surah al-Hajj ayat 77.

Membaca Surah Yasin di akhir dan awal bulan Muharram juga tidak dianggap bid’ah dan haram selagi tiada ancaman berupa seksaan, kecaman oleh Syarak, atau nas yang mengharamkannya. Amalan yang membawa kebaikan tidak boleh dikategorikan sebagai bid’ah dhalalah dan haram dilaksanakan.

Amalan Para Ulama Dahulu

Doa awal dan akhir tahun telah diamalkan oleh ulama dari mazhab Hanbali lebih kurang 1000 tahun yang lalu dan doa-doa ini diajarkan serta diwasiatkan kepada ulama lain. Doa-doa ini juga tercatat dalam kitab-kitab klasik seperti Mir’ah al-Zaman fi Tawarikh al-A‘yan.

Institusi Agama yang mengatur program sambutan Maal Hijrah seperti bacaan Yasin, doa, ceramah dan sebagainya adalah amalan yang dikenali sebagai fadha’il al-a‘mal. Menurut al-Imam al-Syafie, bid’ah dibahagikan kepada dua kategori: bid’ah hasanah (baik) dan bid’ah dhalalah (sesat). Sambutan Maal Hijrah dengan amalan-amalan ini termasuk dalam dalil umum hadis yang menggalakkan berbuat kebaikan.

Sambutan berkait dengan peristiwa Islam tidak sewajarnya dijadikan acara wajib kepada umat Islam tetapi digalakkan dilaksanakan di peringkat tertentu seperti menerusi saluran rasmi kerajaan. Acara seperti bacaan Yasin dan doa awal serta akhir tahun hijrah termasuk dalam adat kebiasaan setempat yang digabungkan dengan bentuk ketaatan yang dianjurkan oleh Islam seperti bacaan al-Quran, doa, dan majlis ilmu. Selagi tiada dalil khusus yang mengharamkannya, maka kekal keharusannya untuk dilaksanakan.


Lihat Juga:
Maal Hijrah 1446H/2024M: Tema Sambutan Peringkat Kebangsaan 
Bulan Muharram: Kelebihan, Puasa Asyura & Fakta Menarik
Jadual Puasa Sunat Bulan Muharram 1446 Hijrah (2024)

RELATED ARTICLES

TERKINI

Recent Comments