HomeInfoRumah Terbuka Raya Aidilfitri MADANI 2024: Tarikh dan Lokasi

Rumah Terbuka Raya Aidilfitri MADANI 2024: Tarikh dan Lokasi

Bersempena Hari Raya Puasa tahun ini, Majlis Sambutan Aidilfitri MADANI 2024 akan diadakan di beberapa buah negeri di seluruh negara dan akan diserikan dengan kehadiran YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri selaku tetamu jemputan utama serta turut dihadiri oleh YAB Menteri Besar atau Ketua Menteri.

Majlis Sambutan Aidilfitri Madani 2024 peringkat kebangsaan pula akan di adakan di Kota Kinabalu Sabah anjuran Kementerian Perpaduan Negara (KPN) dan Kerajaan Negeri Sabah.

Penganjuran Majlis Sambutan Aidilfitri MADANI ini adalah kerjasama antara Kerajaan Negeri selaku tuan rumah dan Kementerian peneraju sebagai pelaksana bersama. Majlis ini akan dihadiri oleh YAB Perdana Menteri sebagai tetamu jemputan utama dan turut dihadiri oleh YAB Menteri Besar atau Ketua Menteri negeri-negeri berkenaan.

Orang ramai dijemput untuk bersama-sama hadir memeriahkan majlis ini di lokasi-lokasi yang telah ditetapkan.

Tarikh dan Lokasi Sambutan Aidilfitri Madani 2024

7 buah negeri telah dipilih bagi sambutan rumah terbuka Aidilfitri MADANI pada tahun ini iaitu;

 1. Johor pada  18 April 2024 (Khamis);
 2. Sabah pada  20 April 2024 (Sabtu); 
 3. Melaka pada  22 April 2024 (Isnin); 
 4. Kelantan pada  2 Mei 2024 (Khamis);
 5. Kedah pada  4 Mei 2024 (Sabtu); 
 6. Pulau Pinang pada   5 Mei 2024 (Ahad); 
 7. Terengganu pada   9 Mei 2024 (Khamis)

Negeri Johor pula akan menjadi negeri pertama pelaksanaan Majlis Sambutan Aidilfitri MADANI pada 18 April 2024 (Khamis) bertempat di Padang Begonia, Angsana Johor Bahru Mall bermula dari jam 4:00 petang hingga 7:00 malam, dengan Kerajaan Negeri Johor selaku tuan rumah bersama-sama Kementerian Pertahanan (MINDEF) sebagai Kementerian peneraju.

Johor 

Majlis Sambutan Aidilfitri MADANI 2024 Peringkat Negeri Johor bersama YAB Dato’ Seri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri akan diadakan sebagaimana maklumat berikut;

 • Tarikh: 18 April 2024 (Khamis)
 • Waktu : 5.00 – 7.00 petang
 • Tempat: Padang Begonia, Angsana Johor Bahru Mall

Pelbagai juadah istimewa hari raya dan persembahan menarik menanti anda semua antaranya persembahan tarian dan ghazal daripada Artis Budaya Yayasan Warisan Johor, kugiran dan nyanyian daripada Badan Kesenian Tentera Darat (BKTD) yang akan memeriahkan lagi suasana Majlis Sambutan Aidilfitri.

Sabah (Peringkat Kebangsaan)

Kementerian Perpaduan Negara (KPN) dengan kerjasama Kerajaan Negeri Sabah akan menganjurkan Majlis Sambutan AidilfitriMADANI Peringkat Kebangsaan pada 20 April 2024 di Sabah International Convention Centre (SICC), Kota Kinabalu. 

Majlis ini akan disempurnakan oleh YAB Dato’ Sri Anwar bin Ibrahim, Perdana Menteri dan dihadiri oleh YAB Datuk Seri Panglima Haji Hajiji bin Haji Noor, Ketua Menteri Sabah serta YB Datuk Aaron Ago Dagang, Menteri Perpaduan Negara.

YB Datuk Aaron Ago Dagang, Menteri Perpaduan Negara berkata, “Sambutan Aidilfitri yang bertemakan Perpaduan Melalui Perayaan ini menonjolkan keindahan perpaduan dalam kalangan masyarakat Malaysia yang berbilang kaum.

Sambutan ini wajar dijadikan sebagai alat penyatuan seluruh Bangsa Malaysia serta dijadikan sebagai teras perpaduan yang merupakan kunci utama kepada keharmonian rakyat dan negara. Perpaduan dan kepelbagaian kaum, budaya serta kepercayaan agama di Malaysia adalah aset penting yang perlu dipelihara dan dipertahankan oleh semua rakyat.”

Selain itu, beliau turut mengumumkan bahawa majlis ini menandakan bermulanya Jelajah Kembara Perpaduan sempena Sambutan Minggu Perpaduan 2024 yang akan disambut pada bulan Mei ini. Pelbagai pengisian menarik turut diadakan sempena Jelajah Kembara Perpaduan@ Sambutan Aidilfitri MADANI ini seperti Pameran Rumah KAMI merangkumi 12 buah rumah etnik, pameran alat muzik, tarian dan permainan tradisional serta persembahan artis terkenal tanah air.

Melaka

Untuk negeri Melaka, majlis sambutan akan diadakan sebagaimana maklumat berikut;

 • Tarikh: 22 April 2024 (Isnin)
 • Waktu : 6.00 petang – 10.30 malam
 • Tempat: Melaka International Trade Centre

Kelantan

Di negeri Kelantan pula, Majlis sambutan Aidifitri MADANI akan diadakan sebagaimana maklumat berikut;

 • Tarikh: 2 Mei 2024 (Khamis)
 • Waktu : 6.00 petang – 10.30 malam
 • Tempat: RTC Tunjong, Kota Bharu Kelantan

Kedah

Maklumat sambutan Aidilfitri peringkat negeri Kedah adalah sebagaimana berikut;

 • Tarikh: 4 Mei 2024 (Sabtu)
 • Waktu : 7.00 malam – 10.30 malam
 • Tempat: Darul Aman Park Jitra, Kedah

Pulau Pinang

Untuk negeri Pulau Pinang, majlis sambutan akan diadakan bersempena dengan Program Madani Rakyat Zon Utara sebagaimana maklumat berikut;

 • Tarikh: 5 Mei 2024 (Ahad)
 • Waktu : 10.00 pagi – 1.00 tengah hari
 • Tempat: Tapak Pesta Sungai Nibong, Pulau Pinang
Majlis Sambutan Aidilfitri MADANI 2024 Pulau Pinang

Terengganu

Manakala majlis sambutan di Terengganu adalah sebagaimana maklumat berikut;

 • Tarikh: 9 Mei 2024 (Khamis)
 • Waktu : 12.00 tengah hari – 4.00 petang
 • Tempat: Perkarangan Kompleks Sukan Negeri Terengganu, Kuala Nerus, Terengganu

Sambutan Aidilfitri MADANI 2024 adalah platform untuk semua rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang, berkumpul dengan semangat perpaduan dalam suasana harmoni. Perayaan Aidilfitri telah menjadi satu perayaan yang menyatukan hati dan merapatkan ikatan dalam kalangan masyarakat Malaysia. 

Tradisi rumah terbuka, di mana masyarakat dari pelbagai latar belakang budaya dan agama berkumpul untuk berkongsi kebahagiaan dan keceriaan, telah menjadi satu kebiasaan yang diwarisi dari generasi ke generasi.

Info Lanjut

Info lanjut Majlis Sambutan Aidilfitri MADANI 2024, sila layari;

https://malaysiamadani.gov.my

RELATED ARTICLES

TERKINI

Recent Comments