HomeInfoChatGPT-4o: Kegunaan dan Kelebihan

ChatGPT-4o: Kegunaan dan Kelebihan

Pada 13 Mei yang lalu, OpenAI telah mengumumkan model terbaru mereka, ChatGPT-4o, yang merupakan model unggul yang mampu memahami dan menghasilkan teks, audio, dan visual secara serentak dalam masa nyata.

Model ini, dinamakan “o” untuk “omni”, bertujuan untuk menjadikan interaksi antara manusia dan komputer lebih semula jadi dan lancar.

Keupayaan Model ChatGPT-4o

Respons Yang Pantas

GPT-4o boleh memberi respons kepada input audio dalam masa hanya 232 milisaat secara purata, hampir sama dengan masa tindak balas manusia dalam perbualan.

Ia menawarkan prestasi yang setara dengan GPT-4 Turbo dalam bahasa Inggeris dan pengaturcaraan, dengan peningkatan ketara dalam pemahaman teks dalam bahasa bukan Inggeris, serta 50% lebih cepat dan lebih murah dalam API.

Pemahaman Audio dan Visual

Model ini juga menunjukkan peningkatan yang ketara dalam pemahaman audio dan visual berbanding model sedia ada, menjadikannya alat yang lebih serba boleh untuk pelbagai aplikasi seperti naratif visual, penterjemahan masa nyata, dan perkhidmatan pelanggan.

Kegunaan dan Kelebihan

Terdapat beberapa kegunaan dan kelebihan ChatGPT-4o versi baharu ini berbanding versi terdahulu iaitu;

  1. Bantuan secara visual, boleh gunakan kamera bagi membolehkan ChatGPT melihat. Anda boleh bertanya soalan berdasarkan apa yang ChatGPT ‘nampak’ secara LIVE.
  2. Bantuan belajar secara LIVE. Sangat berguna untuk pelajar dan ibu bapa. Kalau ada yang tak faham, boleh terus tunjuk pada ChatGPT dan minta dijelaskan dengan mudah.
  3. Jadi penterjemah secara LIVE. Sesuai kalau anda pergi ke negara yang tidak bertutur bahasa Inggeris seperti Jepun.
  4. Boleh digunakan sebagai pembantu semasa mesyuarat. Anda boleh menyuruh ia merekodkan minit mesyuarat dan lain-lain. (cuma pastikan mesyuarat adalah dalam bahasa Inggeris)
  5. Anda boleh mencelah ChatGPT-4o semasa dia tengah bersembang. Tak perlu tunggu sampai dia habis cakap
  6. Anda boleh menyuruh untuk  edit gambar contohnya nak suruh tambah teks pada sesuatu gambar.
  7. Sekiranya anda menggunakan versi ini  dalam mesyuarat, ia boleh menghasilkan nota mesyuarat berdasarkan apa yang dicakap oleh setiap peserta mesyuarat tu. Dia tahu bezakan siapa yang bercakap.
  8. ChatGPT-4o boleh hasilkan objek 3D.
  9. Anda juga boleh gunakan ChatGPT untuk hasilkan poster, tak perlu nak guna CANVA.
  10. Anda juga boleh gunakan ChatGPT untuk ubah gambar, contohnya anda boleh upload gambar anda, lepas tu suruh dia ubah jadi lukisan kartun.

Ketersediaan Model

GPT-4o kini tersedia dalam ChatGPT dengan kemampuan teks dan visual yang mula diperkenalkan. Model ini ditawarkan dalam tier percuma dan kepada pengguna Plus dengan had mesej yang lebih tinggi. Sokongan untuk keupayaan audio dan video akan dilancarkan kepada kumpulan rakan kongsi terpilih dalam API tidak lama lagi.

GPT-4o adalah langkah terbaru dalam memperluaskan sempadan pembelajaran mendalam ke arah kebolehgunaan praktikal, dengan peningkatan kecekapan dan kos yang lebih rendah, menjadikannya lebih mudah diakses secara meluas.

Bagi mereka yang ingin mencuba model terbaharu ChatGPT ini boleh layari;

https://openai.com/chatgpt

Sumber:

RELATED ARTICLES

TERKINI

Recent Comments